top of page
Istoric

Prima descriere a peștilor din Marea Neagră a fost făcută de către Pallas în 1811. A. Nordmann descrie, în Prodrome de la faune Pontique, 173 de specii de pești din Marea Neagră și fluviile care se varsă în ea. Cele mai complete informații despre speciile de pești din Marea Neagră au fost date de Slastenenko, care a descris 189 de specii.

Datele cu privire la biodiversitatea speciilor de pești din Marea Neagră pot fi găsite și în lucrările lui Berg, Rass, Svetovidov și Vasileva. Svetovidov a descris 150 specii de pești marini și diadromi, care întreprind migrațiuni periodice din mare în apele dulci și invers în apele Mării Negre. Vasileva a descris 176 specii de pești în Marea Neagră.

Informaţii generale

Lista peștilor din Marea Neagră conține 198 specii de pești care trăiesc în apele Mării Negre. Lista include atât reprezentanți ai faunei indigene, cât și specii invazive sau introduse.

În listă sunt incluși peștii osoși (Osteichthyes), peștii cartilaginoși (Chondrichthyes) și ciclostomii (Cyclostomata). Lista cuprinde specii marine și salmastre. Apele salmastre litorale (în România complexul Razelm-Sinoe, melelele de la gurile Dunării) sunt populate de specii eurihaline, fie dulcicole, fie marine, precum și de specii migratoare.

Speciile migratoare (peștii diadromi) întreprind migrațiuni periodice din mare în apele dulci (pești anadromi) și invers (pești catadromi).

Bogozi Emilia | Minea Liviu | Mitea Andreea | Teodorescu Roberta | Victor Răzvan

Liceul Teoretic Traian Constanța 2016

PEŞTII DIN MAREA NEAGRĂ

Home: Homepage_about
Home: Service
Home: Homepage_about

Pisică de mare comună

Dasyatis pastinaca

Este o specie de pește cartilaginos marin bentonic, din Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Marea Neagră, cu scheletul cartilaginos, lung de 60–100 cm, cu corpul romboidal turtit dorsoventral, lipsit de solzi, și cu coada, în formă de bici, terminată cu 1-2 spini lungi, ascuțiți și veninoși.

Nisetru

Acipenser gueldenstaedtii

Este un pește marin, bentonic, potamotoc, din familia acipenseride care trăiește în Marea Neagră și Marea Caspică și migrează, pentru reproducere în fluviile care se varsă în ele: din Marea Caspică migrează în Volga, Ural, Cura; din Marea Azov în Don; din Marea Neagră în Rion, Nipru, Bug, Nistru și Dunăre.

Anghila europeană

Anguilla anguilla

Este un pește teleostean migrator, catadrom, răpitor, din familia Anguillidae, cu corpul serpentiform, cilindric și foarte alungit, acoperit cu solzi mărunți și vârâți în piele. Capul este conic și ușor turtit dorsoventral, gura terminală este prevăzută cu dinți fini.

Lungimea corpului la mascul poate atinge 0,50 m, iar la femelă 1 m cu o greutate sub 2 kg, rareori mai mult. Trăiește în fluviile din Europa care se varsă în Oceanul Atlantic, Marea Baltică, Marea Mediterană, Marea Neagră.

Dulgher mare

Zeus Faber

Este un pește răpitor, pelagic, din ordinul Zeiformes, din regiunea temperată și caldă a globului, trăind la adâncimi până la 200 m.

Se întâlnește în Oceanul Atlantic din Norvegia până în Africa de Sud, Marea Mediterană, Marea Neagră, Oceanul Indian, vestul Oceanului Pacific (din Japonia până în coastele Australiei). Pe litoralul românesc al Mării Negre s-a găsit numai la Agigea.

bottom of page